Fit bir görünüme kavuşmak için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri kuşkusuz diyettir. Yalnızca zayıflamak değil, kendinize iyi bakmak ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için de diyet yapabilirsiniz.
Halk arasında diyet hakkında doğru bilinen pek çok yanlışla karşılaşabilirsiniz. Diyet yapmak, stresli ve sizi yıpratmak zorunda değildir. Sağlığınıza yeterli özeni göstererek, bu süreci çok daha keyifli hale getirebilirsiniz. Sağlıklı kilo vermek için bu hatalardan kaçının.
Bilgi almak isteyebilirsiniz: Besin Kalori Hesabında Dikkat Etmeniz Gerekenler Nelerdir?
Aralıklı Oruç Nedir?
Aralıklı oruç adından da anlaşılacağı üzere yemek yeme aralıklarını düzenlemektir. Aralıklı oruçta yaygın olarak 16 saat aç, geri kalan 8 saatte de aralıklı beslenilir. Bu saat aralığı kişinin yaşına, alışkanlıklarına ve mevcut sağlık durumuna göre değişiklik gösterebilir. Uzman eşliğinde belirlenmesi yararınıza olacaktır.
Sağlıklı Diyet Nedir?
Sağlıklı diyet, besin değeri yüksek ve vücudun ihtiyaç duyduğu kaloriyi karşılayan beslenme planıdır. Vücudun temel yapı taşları olan karbonhidrat, yağ, protein, vitamin ve mineral açısından zengin bir diyet planı oluşturmak büyük önem taşır. Bununla birlikte sağlıklı diyet planı esnek ve kişiye özel olmalıdır.
Kalistenik Egzersiz Planı Nedir?
Kalistenik egzersiz planı, spor ekipmanlara ihtiyaç duymadan vücut ağırlığıyla kolay bir şekilde yapabileceğiniz egzersiz bütünüdür. Kalistenik egzersiz, mekik çekme, barfiks ve şınav gibi hareketler içermektedir. Bu egzersiz planı için ihtiyacınız olan tek şey yeterli bir spor alanıdır.
Kadınlar İçin Keto Diyeti Nedir?
Kadınlar için keto diyeti, karbonhidrat ve protein miktarının minimum tutulduğu, çoğunluğunu yağların oluşturduğu bir beslenme planıdır. Keto diyeti ile haftada 4 kilo vermeniz mümkündür. Ayrıca keto diyetinde, arpa, buğday, çavdar ve yulaf gibi besinlerin tüketimi yasaktır. Kırmızı et ve balık gibi protein değeri yüksek besinleri ise sınırlı miktarda tüketebilirsiniz.
1. Kalorisi Çok Düşük Diyetler Yapmak
Kalori, insan vücudunun temel ihtiyaçlarından biridir. Günlük belirli miktarda kaloriyi yiyecek ve içeceklerden alırız. Kalori miktarını düşük tutmak ilk başta tartıya olumlu yansısa da zamanla beklediğiniz sonucu almamanıza neden olur. Bunun temel sebebi başlangıçta ödemin atılmasıdır.
Düşük kalorili diyetler, çoğu zaman sıvı ağırlıklıdır. Vücut aynı tip beslenmeye alıştığında bir zaman sonra metabolizma hızı azalır ve kilo yakımı yavaşlar. Bu durumda vücut, enerji ihtiyacını protein ve yağdan karşılar. Bu da böbrek ve karaciğer gibi çeşitli organları olumsuz etkiler.
Diyetteyken Doğru Kalori Hesabı Nasıl Yapılmalıdır?
Doğru bir diyet rutini geliştirmek için kalori miktarını dikkat edilmelidir. Vücut yapınıza, mevcut sağlık durumunuza ve diyet geçmişinize uygun yeni bir diyet programı oluşturmanız gerekir. Hızlı kilo kaybı yerine, uzun vadede etkisini gösterecek bir diyet programı çok daha faydalı olacaktır. Haftalık ideal kilo kaybı uzmanlara göre 0,5 ila 1 kilogram arasında değişmektedir.
2. Yetersiz Uyku Uyumak
Kalitesiz ve yetersiz uyku uyumak, kilo vermenizi engelleyen en önemli faktörlerden biridir. Açlık, tokluk hormonları olumsuz etkileyen düzensiz uyku, iştahı artırarak besin kalori değeri yüksek gıdalar tüketmenize teşvik edebilir.
Uzun süre uykusuz kalmak, özellikle melatonin ve kortizol hormonlarının olumsuz etkilenmesine neden olur. Uyku hormonu olarak bilinen melatonin vücut için en önemli antioksidanlardan biri iken, kortizol ise uyurken etkisini en aza indiren bir stres hormonu olarak bilinir. Bu iki hormonun düzensizliği yağ kütlesinin artmasına neden olur.
Diyetteyken Uyku Saatleri Nasıl Olmalıdır?
Diyet yaparken, beslenme kadar uyku saatleri için de yeterli özen gösterilmelidir. Doğru olan, günlük 7 ila 9 saat arasında uyumaktır. Uzmanlara göre bu uyku aralığına dikkat etmek, diyet sürecini daha kolay bir şekilde yönetmenize katkı sağlamaktadır.
3. Yağ Tüketmemek
Diyet sürecinde yapılan en büyük yanlışlardan biri yağsız beslenmektir. Vücut için yararlı yağ asitlerinin tüketimini kesmek metabolizmayı bozabilmektedir. Bu, genellikle uzman desteği almadan diyet listesi hazırlayanların düştüğü bir hatadır. Vücut yağsız kaldığında, çeşitli vitaminlerin emilimi güçleşir. Bunun bir sonucu olarak da metabolizma yavaşlar, kilo kaybı durur.
Diyetteyken Doğru Yağ Oranı Nasıl Olmalıdır?
Diyetteyken vücudu yağdan mahrum bırakmak yerine porsiyon başı ortalama 45 kalori bulunan zeytinyağı, badem, fıstık ya da ceviz gibi içerisinde sağlıklı yağlar bulunan besinlerden ekleyebilirsiniz. Bununla birlikte ara öğünlerinize kuruyemiş ya da süt ürünleri ekleyerek de yağ dengesini koruyabilirsiniz.
4. Bir Başkasının Diyet Listesini Uygulamak
Kulaktan dolma bilgilerle yapılan diyetten fayda beklemek muhakkak yanlıştır. Diyet listesi kişinin fiziksel özellikleri ve mevcut sağlık koşullarına göre ayarlanmalıdır. Bu nedenle diyet listesi kişiye özel olmak zorundadır. Bir başkası için faydalı olan bir uygulamanın aynı etkiyi siz de göstermeme ihtimali olduğunu unutmamalısınız.
Doğrusu Nasıl Olmalıdır?
En doğru diyet listesi bir uzman eşliğinde hazırlanandır. Beslenme ve spor koçlarından bu konuda destek alabilirsiniz. Bir başkası için hazırlanan diyet listesi yerine, size özel hazırlanmış bir rutin yararınıza olacaktır.
5. Karbonhidratsız Beslenmek
Gün boyu enerjinizi korumak için karbonhidrata ihtiyacınız vardır. Bu nedenle diyetteyken dikkat etmeniz gereken en önemli noktalardan biri karbonhidrat tüketiminizdir. Besin değeri yüksek bu besinleri tamamen diyet listesinden çıkarmak doğru değildir. Metabolizmaya zarar verebilirsiniz.
Doğru Karbonhidrat Miktarı Ne Olmalı?
Diyetteyken vücudun ihtiyacı olan karbonhidratı mutlaka karşılamalısınız. Yeterli miktarda karbonhidrat tüketmek, diyetten aldığınız verimi artıracaktır. Özellikle meyve ve sebzelerde bolca bulunan karbonhidratlara öğünlerinizde mutlaka yer vermelisiniz. İçeriğinde yoğun şeker bulunan besinlerden de kaçınmanızı öneririz.
6. Çok Fazla Protein Tüketmek
Her şeyde olduğu gibi gereğinden fazla protein de zararlıdır. Genellikle kas yapmak ve vücudu forma sokmak için tercih edilen protein takviyesi, fazla olduğunda kilo kaybını önleyebilir. Aynı zamanda çeşitli organların işleyişini aksatabilir. Bu bakımdan, günlük protein ihtiyacınıza uygun bir diyet listesi hazırlamanız çok önemlidir.
Diyetteyken Ne Kadar Protein Tüketilmelidir?
Günlük protein ihtiyacı yaşa, cinsiyete, vücut tipine ve fiziksel aktivite sıklığına göre değişiklik göstermektedir. Protein bakımından zengin diyetler, diyette önemli bir kilometre taşıdır. İdeal olan, vücut ağırlığının her biri için yaklaşık 1.0 gr protein tüketmektedir. Porsiyon hesabı için de her bir öğün için yaklaşık 30 gr protein tüketebilirsiniz. Ayrıca kırmızı et, yoğurt ve balık protein değeri en yüksek besinler arasındadır.
7. Su Tüketimini Azaltmak ya da Çok Artırmak
Özellikle sıcak havaların etkisiyle daha fazla sıvı tüketme ihtiyacı hissederiz. Su yerine asitli ya da gazlı içecekler tüketmek genellikle diyet döneminde yapılan en büyük yanlışlardandır. Bununla birlikte diyetteyken su yerine maden suyu tüketmenin daha faydalı olduğuna inananlar da vardır. Ancak vücut fonksiyonlarının işlevini sürdürmesi için yeterli miktarda su tüketmek çok önemlidir.
Diyetteyken Ne Kadar Su Tüketilmeli?
Sağlığınız için tüketebileceğiniz en faydalı sıvı şüphesiz sudur. Bu nedenle günlük yaklaşık 2,2-5 litre su tüketmeniz gerekir. Aşırı sıvı tüketimi de vücut için zararlıdır. Gereği kadar tüketmek oldukça önemli bir konudur. Buna ek olarak, gün içerisinde çok fazla olmamak koşuluyla maden suyu tüketmeniz de faydalı olabilmektedir.
8. Zayıflamak İçin Bolca Limonlu Su Tüketmek
Limonlu su içmek, zayıflamak isteyenlerin yaptığı genelde ilk şeylerden biridir. Ancak limonlu suyun yağ yakımına herhangi bir katkısı yoktur. Aksine, gün içerisinde çok fazla limonlu su içmek mide problemlerine neden olabilir. Diş sağlığına da zarar verici etkisi olabilmektedir.
Limonlu Su Ne Kadar Tüketilmelidir?
Güne limonlu içerek başlamak, C vitami depolamanıza yardımcı olur. Midenizle ilgili herhangi bir problem yaşamıyorsanız bir bardak suya az miktarda limon sıkarak tüketebilirsiniz. Aşırıya kaçmadan tükettiğiniz takdirde size iyi gelecektir.
Diyet Yaparken Kilo Vermeye Ne Zaman Başlanır?
Diyetin ilk haftasında genellikle vücuttaki ödem atılır ve sıvı kaybı gerçekleşir. Bu nedenle başlangıçta hızlı kilo vermek size cazip gelebilir ancak bir süre sonra bu miktar azalır. Diyetin ikinci haftası kaybedilen kilo miktarı yaklaşık 2-6 kilodur. Metabolizma hızı ve fiziksel aktivite yeterliliğine göre bu oran kişiden kişiye değişebilmektedir.
Diyet Yapan Biri Ne Yememeli?
Diyet yapan biri, aşırı yağlı yemekten ve asitli içecekler tüketmekten kaçınmalıdır. Bununla birlikte tuz ve içeriğinde katkı maddesi bulunan abur cuburlar tercih edilmemelidir. Aynı zamanda şeker ve karbonhidrat değeri yüksek şeftali, ananas, mango, üzüm ve portakal gibi meyvelerin de tüketiminin sınırlandırılması önerilmektedir.
Kilo Vermek İçin Nelerden Uzak Durulmalı?
Kilo vermek isteyen bir kişi, kızartma yemekten, gazlı içecekler tüketmekten ve en önemlisi hareketsiz bir yaşam sürdürmekten uzak durmalıdır. Beyaz ekmek, işlenmiş gıdalar, soda, patates, abur cubur ve sağlıksız atıştırmalıkların tüketimini sınırlandırmak çok önemlidir.
Diyet yapmak, toplumumuzda her ne kadar kiloyu çağrıştırsa da olumsuz bir anlamı olmak zorunda değildir. Yaza fit girmek, formu korumak ve en önemlisi zinde kalmak için sık yapılan diyet hatalarını bilmekte fayda var. Önerilerimizin sizler için faydalı olmasını umuyoruz. Sağlıkla ve Spor Kütüphanesi’yle kalın!
İlgili içeriklere ulaşmak için Sporsepeti’nin Spor Kütüphanesi’ni ziyaret edebilirsiniz.
ile
İlgili Bloglarımız
Spor Kütüphanesi: Spor tutkunuza ışık tutan, heyecanı ve bilgiyi bir araya getiren eşsiz bir kaynak! Keşfet, öğren, zirveye çık!
Tüm YazılarBasketbol Bloğuna Abone Ol
GİZLİLİK VE KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA POLİTİKASI
1. Kişisel Verilerinizin Ne Şekilde İşlenebileceği
6698 sayılı KVKK uyarınca, Spor Kütüphanesi ile paylaştığınız kişisel verileriniz, tamamen veya kısmen, otomatik olarak veyahut herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilerek, kaydedilerek, depolanarak, değiştirilerek, yeniden düzenlenerek, kısacası veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işleme konu olarak tarafımızdan işlenebilecektir. KVKK kapsamında veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem “kişisel verilerin işlenmesi” olarak kabul edilmektedir.
2. Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Ve Hukuki Sebepleri
Paylaştığınız kişisel veriler,
Müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin gereklerini, sözleşmenin ve teknolojinin gereklerine uygun şekilde yapabilmek, sunulan ürün ve hizmetlerimizi geliştirebilmek için;
Kamu güvenliğine ilişkin hususlarda ve hukuki uyuşmazlıklarda, talep halinde ve mevzuat gereği savcılıklara, mahkemelere ve ilgili kamu görevlilerine bilgi verebilmek için;
Üyelerimize geniş kapsamda çeşitli imkânlar sunabilmek veya bu imkânları sunabilecek kişi veya kurumlarla yasal çerçevede paylaşabilmek için;
Reklam tercihlerini analiz etmek için,
6698 sayılı KVKK ve ilgili ikincil düzenlemelere uygun olarak işlenecektir.
3. Kişisel Verilerinizin Aktarılabileceği Üçüncü Kişi Veya Kuruluşlar Hakkında Bilgilendirme
Yukarıda belirtilen amaçlarla, Spor Kütüphanesi ile paylaştığınız kişisel verilerinizin aktarılabileceği kişi / kuruluşlar; ana hissedarlarımız, hissedarlarımız, reklam verenler, doğrudan veya dolaylı yurt içi / yurt dışı iştiraklerimiz; başta Spor Kütüphanesi altyapısını kullanan üye firmalar ve bunlarla sınırlı olmamak üzere sunulan hizmet ile ilgili kişi ve kuruluşlar olmak üzere, faaliyetlerimizi yürütmek üzere ve/veya Veri İşleyen sıfatı ile hizmet aldığımız, iş birliği yaptığımız, program ortağı kuruluşları, yurtiçi / yurtdışı kuruluşlar ve diğer 3. kişiler ve kuruluşlardır.
4. Kişisel Verilerinizin Toplanma Şekli
Kişisel verileriniz,
Spor Kütüphanesi internet sitesi ve mobil uygulamalarındaki formlar ile ad, soyad, adres, telefon, iş veya özel e-posta adresi gibi bilgiler ile; kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak giriş yapılan sayfalardaki tercihleri, gerçekleştirilen işlemlerin IP kayıtları, tarayıcı tarafından toplanan çerez verileri ile gezinme süre ve detaylarını içeren veriler, konum verileri şeklinde;
Spor Kütüphanesi ile ticari ilişki kurmak, iş başvurusu yapmak, teklif vermek gibi amaçlarla, kartvizit, özgeçmiş (cv), teklif vermek ve sair yollarla kişisel verilerini paylaşan kişilerden alınan, fiziki veya sanal bir ortamda, yüz yüze ya da mesafeli, sözlü veya yazılı ya da elektronik ortamdan;
Ayrıca farklı kanallardan dolaylı yoldan elde edilen, web sitesi, blog, yarışma, anket, oyun, kampanya ve benzeri amaçlı kullanılan (mikro) web sitelerinden ve sosyal medyadan elde edilen veriler, e-bülten okuma veya tıklama hareketleri, kamuya açık veri tabanlarının sunduğu veriler, sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Google, Instagram, Snapchat vs) gibi sosyal paylaşım sitelerinden paylaşıma açık profil ve verilerden; işlenebilmekte ve toplanabilmektedir.
5. KVKK Yürürlüğe Girmeden Önce Elde Edilen Kişisel Verileriniz
Spor Kütüphanesi , KVKK’nun yürürlük tarihi olan 7 Nisan 2016 tarihinden önce yayım hayatına başlamadığı için bu tarihten önce depoladığımız bir kişisel veri bulunmamaktadır.
6. Kişisel Verilerinizin Aktarılması
Türkiye’de işlenerek veya Türkiye dışında işlenip muhafaza edilmek üzere, yukarıda sayılan yöntemlerden herhangi birisi ile toplanmış kişisel verileriniz KVKK kapsamında kalmak kaydıyla ve sözleşme amaçlarına uygun olarak yurtdışında bulunan (Kişisel Veriler Kurulu tarafından akredite edilen ve kişisel verilerin korunması hususunda yeterli korumanın bulunduğu ülkelere) hizmet aracılarına da aktarılabilecektir.
Kişisel Verileriniz;
Ürün ve hizmetlerin sunulması ve tanıtılması için işbirliği yapılan ve/veya hizmet alınan iş ortaklarımız,
Acil yardım çağrısı halinde konumunuzu tespit edecek olan yetkili mercilere,
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile mahkeme ve icra müdürlükleri gibi sair resmi kurumlara, kişisel verilerinizi talep etmeye yetkili olan diğer kamu kurum veya kuruluşlarına,
Spor Kütüphanesi ile ticari ilişki içinde bulunan ve telefon numaranıza sahip tüzel kişilere,
Gerekli görüldüğü durumlarda aktarılabilecektir.
7. Kişisel Verilerin Saklanması Ve Korunması
Spor Kütüphanesi , kişisel verilerinizin barındığı sistemleri ve veri tabanlarını, KVKK’nun 12. Maddesi gereği kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemekle, yetkisiz kişilerin erişimlerini engellemekle; muhafazalarını sağlamak amacıyla hash, şifreleme, işlem kaydı, erişim yönetimi gibi yazılımsal tedbirleri ve fiziksel güvenlik önlemleri almakla mükelleftir. Kişisel verilerin yasal olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesinin öğrenilmesi halinde durum derhal, yasal düzenlemeye uygun ve yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na bildirilecektir.
8. Kişisel Verilerin Güncel Ve Doğru Tutulması
KVKK’nun 4. maddesi uyarınca Spor Kütüphanesi'nin kişisel verilerinizi doğru ve güncel olarak tutma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda Spor Kütüphanesi'nin yürürlükteki mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için üyelerimizin doğru ve güncel verilerini paylaşması veya web sitesi / mobil uygulama üzerinden güncellemesi gerekmektedir.
9. 6698 Sayılı Kvkk Uyarınca Kişisel Veri Sahibinin Hakları
6698 sayılı KVKK 11.maddesi 07 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup ilgili madde gereğince, Kişisel Veri Sahibi’nin bu tarihten sonraki hakları aşağıdaki gibidir:
Kişisel Veri Sahibi, Spor Kütüphanesi'ne (veri sorumlusu) başvurarak kendisiyle ilgili;
Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
KVKK’nun 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
Kişisel verilerin düzeltilmesi, silinmesi, yok edilmesi halinde bu işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere de bildirilmesini isteme,
İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme, haklarına sahiptir.
10. İletişim ve Başvuru Yöntemi
Spor Kütüphanesi tarafından atanacak Veri Sorumlusu Temsilcisi, yasal altyapı sağlandığında Veri Sorumluları Sicilinde ve bu belgenin bulunduğu internet adresinde ilan edilecektir.
Kişisel Veri Sahipleri, sorularını, görüşlerini veya taleplerini e-posta yolu ile iletebilirler.
Spor Kütüphanesi iletilen taleplere, gerekçeli olmak ve 30 gün içinde cevap vermek kaydıyla olumlu/olumsuz yanıtını, yazılı veya dijital ortamdan verebilir. Taleplere ilişkin gerekli işlemlerin ücretsiz olması esastır. Ancak işlemlerin bir maliyet gerektirmesi halinde, Spor Kütüphanesi , ücret talebinde bulunma hakkını saklı tutar. Bu ücretler, Kişisel Verilerin Korunması Kurulu tarafından, Kişisel Verilerin korunması Kanunu’nun 13. maddesine göre belirlenen tarife üzerinden belirlenir.
Web sayfamızda, uygulamalarımızda ve diğer sair kanallarımızda kişisel verilerinizi paylaşarak Kişisel Veriler Politikamızı ve politikamızda yer alan işlenme, işlenme yöntemleri, verilerin aktarılması, satışı ve diğer ilgili hususlar hakkındaki şartları, Bir sosyal medya uygulaması olan Spor Kütüphanesi ile paylaşılan verilerin web sayfasında, uygulamalarda ve sosyal medya kanallarında kullanılmasını, bildirimlerde ve önerilerde bulunulmasını, üyelerin yararına olması şartıyla ticari anlamda üçüncü kişilerle paylaşılabileceğini ve yine bunun için kabulde bulunduğunuzu, yasal haklarınızı kullanmadan önce Spor Kütüphanesi'ne başvuruda bulunacağınızı KVKK’da büyük öneme haiz, belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rıza şeklinde tanımlanan açık bir rıza ile kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz.
Bu sözleşme en son 01/01/2020 tarihinde güncellenmiştir.
GİZLİLİK VE KİŞİSEL VERİLERİ KORUMA POLİTİKASI
1. Kişisel Verilerinizin Ne Şekilde İşlenebileceği
6698 sayılı KVKK uyarınca, Spor Kütüphanesi ile paylaştığınız kişisel verileriniz, tamamen veya kısmen, otomatik olarak veyahut herhangi bir veri kayıt sisteminin parçası olmak kaydıyla otomatik olmayan yollarla elde edilerek, kaydedilerek, depolanarak, değiştirilerek, yeniden düzenlenerek, kısacası veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işleme konu olarak tarafımızdan işlenebilecektir. KVKK kapsamında veriler üzerinde gerçekleştirilen her türlü işlem “kişisel verilerin işlenmesi” olarak kabul edilmektedir.
2. Kişisel Verilerinizin İşlenme Amaçları Ve Hukuki Sebepleri
Paylaştığınız kişisel veriler,
Müşterilerimize verdiğimiz hizmetlerin gereklerini, sözleşmenin ve teknolojinin gereklerine uygun şekilde yapabilmek, sunulan ürün ve hizmetlerimizi geliştirebilmek için;
Kamu güvenliğine ilişkin hususlarda ve hukuki uyuşmazlıklarda, talep halinde ve mevzuat gereği savcılıklara, mahkemelere ve ilgili kamu görevlilerine bilgi verebilmek için;
Üyelerimize geniş kapsamda çeşitli imkânlar sunabilmek veya bu imkânları sunabilecek kişi veya kurumlarla yasal çerçevede paylaşabilmek için;
Reklam tercihlerini analiz etmek için,
6698 sayılı KVKK ve ilgili ikincil düzenlemelere uygun olarak işlenecektir.
3. Kişisel Verilerinizin Aktarılabileceği Üçüncü Kişi Veya Kuruluşlar Hakkında Bilgilendirme
Yukarıda belirtilen amaçlarla, Spor Kütüphanesi ile paylaştığınız kişisel verilerinizin aktarılabileceği kişi / kuruluşlar; ana hissedarlarımız, hissedarlarımız, reklam verenler, doğrudan veya dolaylı yurt içi / yurt dışı iştiraklerimiz; başta Spor Kütüphanesi altyapısını kullanan üye firmalar ve bunlarla sınırlı olmamak üzere sunulan hizmet ile ilgili kişi ve kuruluşlar olmak üzere, faaliyetlerimizi yürütmek üzere ve/veya Veri İşleyen sıfatı ile hizmet aldığımız, iş birliği yaptığımız, program ortağı kuruluşları, yurtiçi / yurtdışı kuruluşlar ve diğer 3. kişiler ve kuruluşlardır.
4. Kişisel Verilerinizin Toplanma Şekli
Kişisel verileriniz,
Spor Kütüphanesi internet sitesi ve mobil uygulamalarındaki formlar ile ad, soyad, adres, telefon, iş veya özel e-posta adresi gibi bilgiler ile; kullanıcı adı ve şifresi kullanılarak giriş yapılan sayfalardaki tercihleri, gerçekleştirilen işlemlerin IP kayıtları, tarayıcı tarafından toplanan çerez verileri ile gezinme süre ve detaylarını içeren veriler, konum verileri şeklinde;
Spor Kütüphanesi ile ticari ilişki kurmak, iş başvurusu yapmak, teklif vermek gibi amaçlarla, kartvizit, özgeçmiş (cv), teklif vermek ve sair yollarla kişisel verilerini paylaşan kişilerden alınan, fiziki veya sanal bir ortamda, yüz yüze ya da mesafeli, sözlü veya yazılı ya da elektronik ortamdan;
Ayrıca farklı kanallardan dolaylı yoldan elde edilen, web sitesi, blog, yarışma, anket, oyun, kampanya ve benzeri amaçlı kullanılan (mikro) web sitelerinden ve sosyal medyadan elde edilen veriler, e-bülten okuma veya tıklama hareketleri, kamuya açık veri tabanlarının sunduğu veriler, sosyal medya platformları (Facebook, Twitter, Google, Instagram, Snapchat vs) gibi sosyal paylaşım sitelerinden paylaşıma açık profil ve verilerden; işlenebilmekte ve toplanabilmektedir.
5. KVKK Yürürlüğe Girmeden Önce Elde Edilen Kişisel Verileriniz
Spor Kütüphanesi, KVKK’nun yürürlük tarihi olan 7 Nisan 2016 tarihinden önce yayım hayatına başlamadığı için bu tarihten önce depoladığımız bir kişisel veri bulunmamaktadır.
6. Kişisel Verilerinizin Aktarılması
Türkiye’de işlenerek veya Türkiye dışında işlenip muhafaza edilmek üzere, yukarıda sayılan yöntemlerden herhangi birisi ile toplanmış kişisel verileriniz KVKK kapsamında kalmak kaydıyla ve sözleşme amaçlarına uygun olarak yurtdışında bulunan (Kişisel Veriler Kurulu tarafından akredite edilen ve kişisel verilerin korunması hususunda yeterli korumanın bulunduğu ülkelere) hizmet aracılarına da aktarılabilecektir.
Kişisel Verileriniz;
Ürün ve hizmetlerin sunulması ve tanıtılması için işbirliği yapılan ve/veya hizmet alınan iş ortaklarımız,
Acil yardım çağrısı halinde konumunuzu tespit edecek olan yetkili mercilere,
Düzenleyici ve denetleyici kurumlar ile mahkeme ve icra müdürlükleri gibi sair resmi kurumlara, kişisel verilerinizi talep etmeye yetkili olan diğer kamu kurum veya kuruluşlarına,
Spor Kütüphanesi ile ticari ilişki içinde bulunan ve telefon numaranıza sahip tüzel kişilere,
Gerekli görüldüğü durumlarda aktarılabilecektir.
7. Kişisel Verilerin Saklanması Ve Korunması
Spor Kütüphanesi, kişisel verilerinizin barındığı sistemleri ve veri tabanlarını, KVKK’nun 12. Maddesi gereği kişisel verilerin hukuka aykırı olarak işlenmesini önlemekle, yetkisiz kişilerin erişimlerini engellemekle; muhafazalarını sağlamak amacıyla hash, şifreleme, işlem kaydı, erişim yönetimi gibi yazılımsal tedbirleri ve fiziksel güvenlik önlemleri almakla mükelleftir. Kişisel verilerin yasal olmayan yollarla başkaları tarafından elde edilmesinin öğrenilmesi halinde durum derhal, yasal düzenlemeye uygun ve yazılı olarak Kişisel Verileri Koruma Kurulu’na bildirilecektir.
8. Kişisel Verilerin Güncel Ve Doğru Tutulması
KVKK’nun 4. maddesi uyarınca Spor Kütüphanesi'nin kişisel verilerinizi doğru ve güncel olarak tutma yükümlülüğü bulunmaktadır. Bu kapsamda Spor Kütüphanesi'nin yürürlükteki mevzuattan doğan yükümlülüklerini yerine getirebilmesi için üyelerimizin doğru ve güncel verilerini paylaşması veya web sitesi / mobil uygulama üzerinden güncellemesi gerekmektedir.
9. 6698 Sayılı Kvkk Uyarınca Kişisel Veri Sahibinin Hakları
6698 sayılı KVKK 11.maddesi 07 Ekim 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup ilgili madde gereğince, Kişisel Veri Sahibi’nin bu tarihten sonraki hakları aşağıdaki gibidir:
Kişisel Veri Sahibi, Spor Kütüphanesi'ne (veri sorumlusu) başvurarak kendisiyle ilgili;
Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme,
Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme,
KVKK’nun 7. maddesinde öngörülen şartlar çerçevesinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme,
Kişisel verilerin düzeltilmesi, silinmesi, yok edilmesi halinde bu işlemlerin, kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere de bildirilmesini isteme,
İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme, haklarına sahiptir.
10. İletişim ve Başvuru Yöntemi
Spor Kütüphanesi tarafından atanacak Veri Sorumlusu Temsilcisi, yasal altyapı sağlandığında Veri Sorumluları Sicilinde ve bu belgenin bulunduğu internet adresinde ilan edilecektir.
Kişisel Veri Sahipleri, sorularını, görüşlerini veya taleplerini e-posta yolu ile iletebilirler.
Spor Kütüphanesi iletilen taleplere, gerekçeli olmak ve 30 gün içinde cevap vermek kaydıyla olumlu/olumsuz yanıtını, yazılı veya dijital ortamdan verebilir. Taleplere ilişkin gerekli işlemlerin ücretsiz olması esastır. Ancak işlemlerin bir maliyet gerektirmesi halinde, Spor Kütüphanesi, ücret talebinde bulunma hakkını saklı tutar. Bu ücretler, Kişisel Verilerin Korunması Kurulu tarafından, Kişisel Verilerin korunması Kanunu’nun 13. maddesine göre belirlenen tarife üzerinden belirlenir.
Web sayfamızda, uygulamalarımızda ve diğer sair kanallarımızda kişisel verilerinizi paylaşarak Kişisel Veriler Politikamızı ve politikamızda yer alan işlenme, işlenme yöntemleri, verilerin aktarılması, satışı ve diğer ilgili hususlar hakkındaki şartları, Bir sosyal medya uygulaması olan Spor Kütüphanesi ile paylaşılan verilerin web sayfasında, uygulamalarda ve sosyal medya kanallarında kullanılmasını, bildirimlerde ve önerilerde bulunulmasını, üyelerin yararına olması şartıyla ticari anlamda üçüncü kişilerle paylaşılabileceğini ve yine bunun için kabulde bulunduğunuzu, yasal haklarınızı kullanmadan önce Spor Kütüphanesi'ne başvuruda bulunacağınızı KVKK’da büyük öneme haiz, belirli bir konuya ilişkin, bilgilendirilmeye dayanan ve özgür iradeyle açıklanan rıza şeklinde tanımlanan açık bir rıza ile kabul ettiğinizi beyan etmiş olursunuz.
Bu sözleşme en son 01/01/2020 tarihinde güncellenmiştir.